Latar Belakang: 1 Latar Belakang: 2 Latar Belakang: 3 

Kemaskini Pada: 22 Jan 2018
Versi 8.0.3
Jumlah Pelawat
746534

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang Islam? 082 507 500 atau 082 507 100 SETIAP HARI  WAKTU PEJABAT Atau klik sini Koleksi Soalan Kemusykilan klik sini

HIMPUNAN SOALAN DAN JAWAPAN KEMUSYKILAN

1. Akhlak 2. Aqidah 3. Ibadah 4. Jinayah 5. Muamalat  6.Munakahat

LINK TALIKHIDMAT

Memberi pendidikan dan Pengajaran yang Terbaik Dalam Hal Ibadah dan Akhlak

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

" Didiklah anak-anakmu tiga perkara : Cintakan Nabimu, cintakan keluarga Nabimu dan membaca Al-Quran"

(Hadith Riwayat : Al-Dailami dan Al-Sayuti )

BETAPA ROMANTIKNYA RASULULLAH S.A.W
عن عائشة قالت: لما رأيتُ من النبي صلى الله عليه وسلم طيبَ نفسٍ قلتُ: يا رسولَ الله ادع اللهَ لي  قال: « اللهم اغفر لعائشة ما تَقدمَ من ذنبِهَا وما تَأخَّر وما أَسرتْ وَما أعلنَتْ » فَضَحكت عَائِشَة حتى سَقط رَأسُها في حجرهَا من الضّحكِ، فَقال رَسول الله صلى الله عليه وسلم : « أيَسرُّكِ دُعائي؟ فقالتَ: وَمالي لا يسرّني دُعاؤكَ؟ فقالَ: والله إنّها لَدعوتي لأُمتِي في كلِّ صَلاةٍ 
Dari 'Aisyah radhiyallahu 'anha, ia berkata : ketika melihat Nabi sedang senang hati, aku berkata ; Ya Rasulullah, berdoalah kepada Allah untukku! Beliau pun mengucapkan : “Allaahummaghfir li-'Aaisyata maa taqaddama min dzanbihaa wa maa ta-akhkhara wa maa asarrat wa maa a'lanat.” 
(Maksudnya) Ya Allah, ampunilah dosa 'Aisyah baik yang telah lalu maupun yang akan datang, baik yang dilakukannya secara sembunyi-sembunyi maupun secara terang-terangan. Mendengar doa Nabi tersebut, 'Aisyah tertawa hingga kepalanya jatuh ke pangkuan Rasulullah kerana  kegembiraannya itu.Lantas beliau bertanya ; 'Apakah kamu senang dengan doa yang kuucapkan tadi?' 'Aisyah berkata : 'Bagaimana aku tidak senang dengan doa yang engkau ucapkan?' Kemudian beliau bersabda : Demi Allah, doa itu adalah doa yang kupanjatkan untuk umatku dalam setiap solatku.' 
[HR. Al Bazzar rahimahullahu dalam musnadnya, dinyatakan hasan oleh Syaikh Al Albani rahimahullahu dalam ash-Shahihah no. 2254, Maktabah Syamilah]

BADAH DI SEPULUH HARI TERAKHIR

Aisyah Radhiallahu Anha (RA) berkata :

Adalah Nabi SAW bersungguh-sungguhnya pada SEPULUH hari TERAKHIR dalam bulan Ramadhan, tidak seperti malam-malam yang lain.

(Hadis riwayat Muslim)

Aisyah RA juga berkata:

Bahawa Nabi SAW apabila masuk SEPULUH hari TERAKHIR, baginda menghidupkan malamnya, membangunkan isterinya dan mengikat ketat kain pakaiannya.

(Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Di dalam hadis yang lain beliau (Aisyah RA) berkata lagi :

Tidak aku ketahui bila Rasulallah SAW membaca Al-Quran sepanjang malam, dan solat pada malam hari sehingga ke subuh, dan berpuasa penuh sebulan, selain daripada bulan Ramadhan.

(Hadis riwayat an-Nasa'i)
JABATAN

mobile web qr code

TALIKHIDMAT
ANDROID IOS
Tiada Undian pada masa ini

SILA KLIK PAUTAN DI BAWAH

http://www.muftinegeri.sarawak.gov.my/modules/web/eform.php?id=ek

======================================================

JADUAL WAKTU SOLAT NEGERI SARAWAK TAHUN 2018M/ 1439-1440H

SILA KLIK UNTUK MUAT TURUN *paparan pdf. (ZON 1, ZON 2, ZON 3, ZON 4, ZON 5, ZON 6, ZON 7, ZON 8, ZON KHAS)

======================================================

22 Jan 2018 - PERISTIWA GERHANA BULAN 2018

Pada 31 Januari 2018, seluruh Malaysia berpeluang menyaksikan fenomena Gerhana Bulan Penuh. Fenomena ini bermula dengan fasa umbra pada hari Rabu,pukul 6.51 petang 31 januari 2018 (15 Jumadal ula 1439H) dan akan berakhir pada fasa umbra pada pukul 12.05 pagi. Keseluruhannya untuk fasa umbra gerhana ini akan dapat disaksikan selama 3 jam 19 minit dengan bulan akan berada pada gerhana penuh selama 1 jam 10 minit.

A. KAIFIAT SOLAT SUNAT GERHANA

B. KHUTBAH KHAS GERHANA

Berikut adalah maklumat fasa gerhana bulan yang akan berlaku pada 31 januari 2018. Maklumat diambil daripada laman aplikasi (stellarium dan sky safari) dengan Kuching, Sarawak sebagai titik rujukan.

...
8 Jan 2018 - UCAPAN PERDANA MUFTI 2018

INTIPATI UCAPAN PERDANA 2018

8 JANUARI 2018-Ucapan telah disampaikan oleh YBhg. Sahibus Samahah Datu Haji Kipli Bin Haji Yassin, Mufti Negeri Sarawak di ruang legar jabatan, yang dihadiri oleh semua kakitangan. Di antara initipati ucapan Sahibus Samahah memberi penekanan kepada kejayaan jabatan ke mercu yang lebih cemerlang dan mendampingi masyarakat secara efisyen dengan dengan pelbagai medium dan terutama media massa.

21 Feb 2017 - SIGHAH PENJELASAN HUKUM

HUKUM MENGGUNAKAN DNA UNTUK MENENTUKAN STATUS NASAB ANAK DAN TEMPOH MELAKSANAKAN LI’AN UNTUK MENAFIKAN NASAB ANAK

Mesyuarat sebulat suara menerima sighah keputusan seperti berikut:

  • Islam sangat menitik beratkan persoalan nasab dan apabila telah ada dalil yang mengisbatkan nasab, maka penafiannya tidak boleh diterima melainkan dengan kaedah li’an kerana li’an telah sabit melalui al-Quran, al-Sunnah dan al-Ijma’ dan merupakan suatu amalan ta’abbudiyah.
...
Tiada Rekod.
<<Januari, 2018>>
SMTWTFS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 


Bengkel Penyelidikan Hukum 02
23 Jan 2018

Picture~RANCANGAN BERSAMA MUFTI DI RADIO SARAWAK FM ~ KE UDARA PADA SETIAP HARI JUMAAT JAM 11.30 PAGI DAN SIARAN ULANGAN AKAN KE UDARA PADA SETIAP AHAD MALAM ISNIN JAM 8.00 MALAM.

~Rancangan Kisah-Kisah Nabi di Radio Sarawak FM- ke udara setiap Isnin-Jumaat, Jam 8:15 malam bersama : al Fadhil Ustaz Haji Ahmad Zambri Shah b. Mohd Jeman AL-HAFIZ

~ Rancangan Chit Chat Razalie, secara langsung di Radio Cats FM, setiap hari Khamis, jam 9-10 Pagi, bersama al-Fadhil Ustaz Razalie Bin Haji Hussaini

Tiada Tender/Sebutharga Buat Masa Ini